Alle belangrijke momenten die je hebt gemist van de Oscars 2023

Alle belangrijke momenten die je hebt gemist van de Oscars 2023

De doorgewinterde tv-presentator, die voor de derde keer terugkeerde op het podium van de Oscars, aarzelde niet om dat ene te noemen waar iedereen aan dacht: de beruchte klap van vorig jaar.

“Vijf Ierse acteurs zijn vanavond genomineerd, wat betekent dat de kans op een gevecht veel groter is geworden”, grapte hij in zijn openingsmonoloog. “We willen dat jullie plezier hebben, je veilig voelen en, het allerbelangrijkste, dat ik me veilig voel. Dus hebben we een strikt beleid. Als iemand in dit theater op enig moment tijdens de show een daad van geweld pleegt, krijgt u de Oscar voor Beste acteur en mag u een negentien minuten durende speech houden. Maar serieus, de Academy heeft een crisisteam. Als er iets onvoorspelbaars of gewelddadigs gebeurt tijdens de show, blijf dan zitten en doe absoluut niets. Misschien geef je de aanvaller een knuffel.” Touché.

De Beste bijrol-winsten van ‘Everything Everywhere All At Once’ zorgde voor tranen

De favoriet voor Beste acteur in een bijrol, Ke Huy Quan, nam het beeldje mee naar huis en was ongelofelijk emotioneel toen hij het podium bereikte. “Mijn moeder is 84 jaar oud en zit thuis te kijken”, zei hij door de tranen heen. “Mam, ik heb net een Oscar gewonnen! Mijn reis begon op een boot, ik bracht een jaar door in een vluchtelingenkamp en op een of andere manier kwam ik hier terecht. Ze zeggen dat dit soort verhalen alleen in films voorkomen. Ik kan niet geloven dat het mij overkomt. Dit is de Amerikaanse droom. Aan iedereen daarbuiten, hou je dromen levend.”

De triomfantelijke overwinning van Jamie Lee Curtis volgde kort daarna. Ze bedankte “de Daniels, de hele crew, mijn liefje Michelle” en zei vervolgens: “Aan alle mensen die de genrefilms die ik al die jaren maakte hebben gesteund… We hebben net samen een Oscar gewonnen! En mijn moeder en mijn vader waren beiden genomineerd voor Oscars in verschillende categorieën – ik heb net een Oscar gewonnen!” Nog meer tranen van vreugde.

Urgente reminder aan de oorlog in Oekraïne

De Oscar voor Beste documentaire ging naar Navalny, die het verhaal vertelt van de Russische oppositieleider. “Er is één persoon die hier vanavond niet bij ons kon zijn”, zei regisseur Daniel Roher tegen het publiek. “Alexei Navalny, de leider van de Russische oppositie, blijft in eenzame opsluiting voor wat hij noemt – ik wil er zeker van zijn dat we zijn woorden precies goed krijgen – ‘de onrechtvaardige aanvalsoorlog van Vladimir Poetin in Oekraïne’. Ik wil deze prijs opdragen aan Navalny, aan alle politieke gevangenen in de wereld. Alexei, de wereld is jouw essentiële boodschap aan ons allen niet vergeten. We kunnen en mogen niet bang zijn ons te verzetten tegen dictators en autoritarisme, waar het ook de kop opsteekt.”

Navalny’s vrouw, Joelia Navalnaja, voegde daaraan toe: “Dank aan iedereen hier. Mijn man zit in de gevangenis omdat hij de waarheid vertelt en omdat hij de democratie verdedigt. Alexei, ik droom van de dag dat je vrij zal zijn en ons land vrij zal zijn. Blijf sterk.”

Een ezel betrad het podium

In een van de meest surrealistische momenten van de avond liep Kimmel met een ezel naar het juichende publiek en zei dat het Jenny was, een van de sterren van The Banshees of Inisherin. (Later bleek dat ze een bedrieger was.) “Jenny is niet alleen een acteur, maar ook een gecertificeerde emotionele steunezel”, zei de presentator. “Dat zeiden we tenminste tegen de luchtvaartmaatschappij om haar op het vliegtuig uit Ierland te krijgen.” Farrell werd vervolgens gezien terwijl hij haar een kus gaf – wie ze ook is, ze is zeker een gelukkige ezel.

De optredens waren epischSource link