“Eindelijk erkenning voor wat ons is overkomen”, zegt de familie van Reduan B. in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die concludeerde dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) flinke steken hebben laten vallen bij de beveiliging van B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries.
De mannen waren alle drie betrokken bij het liquidatieproces Marengo. Reduan B. was de broer van kroongetuige Nabil B.
“Het rapport bevestigt wat wij al vanaf het begin weten: het kroongetuigensysteem voldoet niet en brengt onschuldige levens in gevaar. En het Openbaar Ministerie is nalatig geweest aangaande onze veiligheid”, schrijft de familie van B. in een verklaring.
“Wij hopen dat de minister in dit rapport aanleiding ziet om ons een oplossing te bieden voor de situatie waar wij ons nog steeds in bevinden. Zodat onze levens enigszins perspectief zullen krijgen”, valt er verder te lezen in de verklaring. Wat voor oplossing de familieleden dan zouden willen, maken ze niet duidelijk.
Justitieminister gaat rapport gebruiken voor veranderingen
Minister van Justitie Dilan Yesilgöz gaat de aanbevelingen van de onderzoeksraad gebruiken voor de “verdere hervorming” van het systeem dat bedreigde mensen moet beschermen. Dat laat zij in een eerste reactie op het rapport weten. Uiterlijk eind april zal ze uitgebreider reageren.
“De afschuwelijke moorden op Reduan, Derk Wiersum en Peter R. de Vries staan in ons geheugen gegrift. Nederland werd opgeschrikt door de daden van nietsontziende criminelen”, zegt minister Yesilgöz.
Volgens de minister is het belangrijk dat er genoegdoening komt voor de nabestaanden door de daders strafrechtelijk te vervolgen. Daarnaast moet dit onderzoek duidelijkheid geven over de periode in aanloop naar de drie moorden.
In september 2019 is B.’s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Ook bij zijn beveiliging zijn fouten gemaakt. Stijn Franken, de advocaat van de familie, zegt niet op het rapport te reageren.
Krijg een melding bij nieuwe berichten
OM zegt ‘lessen te trekken’
Het OM zegt “lessen te trekken” uit rapport. Het “onderschrijft” de aanbevelingen en staat erachter, zegt collegevoorzitter Gerrit van der Burg.
“Terugkijkend, met het rapport in de hand, zijn er indringende lessen te trekken. Onze inspanningen zijn erop gericht het stelsel robuuster en professioneler te maken. De onderzoeksraad geeft ons daar verdere aanknopingspunten voor.”
Het OM vindt net als de OVV dat het beveiligingsstelsel niet was ingericht op deze vorm van excessief geweld. Verder vindt het OM het goed om de bewaking nauw te betrekken bij de afweging om een kroongetuige in te zetten. Want zodra je iemand kroongetuige maakt, loopt diegene gevaar.
Daarom moeten er eerst uitgebreidere veiligheidsanalyses worden gemaakt. Soms “kan de deal worden afgeblazen” als de persoon te veel gevaar loopt, zegt het OM.
Royce de Vries: ‘Buitengewoon pijnlijk om te lezen’
“Het is heel heftig om te lezen, het doet me meer dan ik aanvankelijk dacht”, reageert Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries. “De fouten die zijn gemaakt, hoe het is verlopen. Mijn vader stond iedere keer voor een dichte deur.”
De Vries noemt de inhoud van het rapport “niet verrassend, wel schokkend”. “Zeker als je het zo allemaal op een rij ziet.” Hij hoopt dat dit “een wake-upcall” voor de minister is en dat het stelsel bewaken en beveiligen hervormd wordt.
De Vries hoopt verder dat de familieleden van de kroongetuige eindelijk erkenning krijgen voor de “benarde positie waar zij tot op de dag van vandaag in zitten”. Daarbij doelt hij op de beveiliging die de familie nog steeds krijgt en het gebrek aan perspectief daarover.
Politie ‘kan en moet er wel van leren’
Korpschef Henk van Essen noemt de conclusies van het rapport pijnlijk. De aanbevelingen van de OVV zullen de politie meer houvast bieden, zegt hij. De politie is “onvoldoende tegemoetgekomen aan zorgen die leefden bij te beveiligen personen en hun dierbaren. We kunnen en moeten er wel van leren.”
Volgens Van Essen zou het “vanzelfsprekend” moeten zijn dat dreigingen vanuit de zwaar criminele hoek “optimaal” worden aangepakt. Daarbij moeten slachtoffers kunnen uitgaan van goede samenwerking en communicatie binnen de politie, en passende beveiligingsmaatregelen als die nodig zijn. Het OVV concludeert dat daar op dit moment geen sprake van is.
Van Essen: “De OVV stelt terecht dat een hervorming van het stelsel nodig is om de voortdurende dreiging vanuit nietsontziende criminelen het hoofd te kunnen bieden. Het huidige stelsel is niet toekomstbestendig.”