Hoe Karsu Dönmez het gezicht van steun voor Turkije en Syrië werd

Hoe Karsu Dönmez het gezicht van steun voor Turkije en Syrië werd

Ondanks dat de Turks-Nederlandse zangeres Karsu Dönmez zelf vol emotie zit door het verdriet dat haar en haar familie is aangedaan door de aardbeving in Turkije en Syrië, komt ze direct na de ramp in actie voor het getroffen gebied. Ze is Bazaars Woman of the Week.

Op deze manier kun je de burgers van Turkije en Syrië steunen >

Hoe Karsu Dönmez het gezicht van de steun voor Turkije en Syrië werd

Meteen na de ramp stond ze in Vijfhuizen vrachtwagens in te pakken met goederen die naar Turkije werden gebracht. Via haar sociale mediakanalen roept ze op tot hulp. Ze schoof aan bij meerdere talkshows waar ‘zo veel mogelijk hulp’ haar boodschap was, en maakte indruk met haar hartverscheurende verhaal over het verliezen van haar familie, dat voor haar nog net zo vers was als voor de kijker. Bij Jinek vertelt ze vechtend tegen de tranen: ‘Ik kan er gewoon niet bij dat ik gewoon in een klap een deel van mijn familie ga verliezen. En ik wil dat niet. Dus ik wil hulp, snel.’

Het verhaal van Karsu staat symbool voor de pijn die veel mensen voelen door de allesverwoestende aardbeving in het het zuidoosten van Turkije. Inmiddels is het dodental gestegen naar boven de 40.000, en hulp is nog steeds nodig.

Giro 555

Met alles wat ze in zich heeft probeert Karsu meer hulp aan Turkije te bieden. De opbrengsten van de voorverkoop van haar kookboek Karsu’s Kitchen gaan direct naar Turkije als extra noodhulp. Het boek is van grote emotionele waarde voor Karsu, gezien ze vorig jaar nog op reis ging in het getroffen gebied en haar familie bijdroeg aan de recepten.

Ook was Karsu tijdens de landelijke actiedag van Giro 555 een van de BN’ers die achter de telefoon kroop om donaties van bellers te ontvangen. Tevens droeg ze het Turkse lied Waar ben je dan? op aan haar overleden nichtje, wat zorgde voor tranen bij zowel de mensen in de studio als bij de mensen thuis.

Het bij elkaar verzamelde bedrag van bijna 90 miljoen euro en de steun vanuit Nederland — die je via deze initiatieven nog steeds kan leveren — zijn hartverwarmend, aldus Karsu tegen RTL Nieuws tijdens de actiedag: ‘Nederland geeft mij kracht. Ik kan je de liefde van de mensen thuis die nu op de bank zitten te kijken niet vertellen hoe dat binnenkomt.’

Source link